2020. március 17., kedd

Közlekedés

Tévhitek

Bár a közlekedési morál meglehetősen jobb a legtöbb európai országénál, mégis akadnak kivételek.
A legtöbb ember úgy véli itt a szabály az szabály, és mindenki betart mindent, ellenben a legtöbb mediterrán országgal szemben. Ám ezt meg kell hogy cáfoljam, ugyanis Finnországban közel annyi, vagy még több szabálytalanul, a piroson áthaladó gyalogost láttam, ami igencsak meglepett. Ám az autósok sem mindig állnak meg a zebránál, van hogy várok az átkelésre, és csak 7-8. autó áll meg, vagy egyik sem.
Bár a dudálás nem gyakori, de a gyorshajtás, vonalra parkolás, és a felismerhetetlenségig hóval borított rendszámtáblából akadt egy pár, ahogy néha előfordulnak a parkolóban driftelő autósok is.
Ezekkel együtt is azt kell hogy mondjam, hogy maga a közlekedés biztonságos, a legjobb hogy az autósok nagyon türelmesek, ugyanis sokszor előfordult, hogy autóval mászkáltam a városban, és jó párszor volt hogy feltartottam a forgalmat, vagy csak éppen bizonytalan döntéseket hoztam, és egyszer sem dudáltak vagy agresszívoskodtak. Ez utóbbi lehet a külföldi rendszámom miatt van, de számos országban előfordult már, hogy látták hogy külföldi vagyok, és annak ellenére dudáltak, meg mutogattak.


Gyalogos közlekedés

A városban nagyon gyakori a zebra, ha sétálok az utcán, és át szeretnék menni a túloldalra, nem kell sokáig keresnem zebrát, ugyanis nagyon sűrű, ami meglepő volt számomra. A belvárosi zebrák lámpái gombnyomásra működnek, ha megnyomjuk a gombot, akkor általában nagyon rövid idő alatt zöldet kapunk, viszont ha nem nyomjuk meg, akkor előfordul hogy hosszú percekig ott állunk. Első nap, mikor felfedeztem a várost, még nem tudtam ezekről a gombokról, és volt hogy csaknem 6 percet álltam a pirosnál, mire észrevettem a gombot, megnyomtam, és rögtön zöld lett.


Autós közlekedés

Amíg a gyalogosoknak előny a sok zebra, addig az autóval közlekedőknek nagyobb figyelemmel kell közlekedniük, főleg hogy sokszor a hótól nem lehet észrevenni a csíkokat, csak a táblát. Maga a vezetés egyszerűnek mondható a csekély forgalom miatt, ámbár nagyon gyakori megoldások az egyenrangú utak kereszteződése, amik gyakran kisebb dugókat okoznak, és persze furcsa, mert nálunk eddig csak kevésbé forgalmas helyen és keveset látni.


Utak

Az utak minősége jónak mondható, bár előfordulnak kisebb utcák, ahol nem igazán, viszont ami nem tetszik benne, hogy nagy hó, vagy jég esetén sem takarítják őket, se az autóutakat, se a járdákat. Ha nagyon nagy hó van, az utakat lekotorják, de nem sózzák le vagy hasonló, ami azért baj, mert utána jég lesz, amin általában nehéz közlekedni, párszor elő is fordult, hogy majdnem kisodródtam, de ahogy láttam ez a helyieknek is gondot okoz még a speciálisan erre kifejlesztett szöges gumikkal is.
A járdák jegesedése egyértelműen veszélyes, sokszor kerítésbe kapaszkodva, nagyon lassan lehet csak közlekedni.Páratlan napokon tilos a várakozás

HózáporHavas kis utca
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése