2020. március 29., vasárnap

Iskola

Általános tudnivalók

A mindössze 50000-es lakosú Mikkeliben elhelyezkedő Xamk 9400 hallgatóval rendelkezik, ami az iskolalánc legnagyobb kampuszának számít. Az intézmény több épületből áll, a sok tanterem, előadó, labor, és irodán kívül található 2 étterem, konditerem, bowling pálya és még számos sportolási lehetőséghez szükséges épület.

Folyosó az iskolában

Kisebb tárgyaló a folyosón


Minden teremnek van egy ablaka. Nem tudom pontosan miért,
de legalább meg tudom nézni bent vannak-e a többiek vagy sem. Lehet ezért.
A lépcsőn kívül liftek is üzemelnek
Lábfocipálya a Dexi mellett

Asztali hoki, és csocsó a Dexi mellett. (Ingyenesen használhatók)



Oktatás

Az egyetemen ugyanúgy vannak gyakorlati és elméleti előadások, habár az utóbbiból kevesebb. Finnországban nagyobb hangsúlyt fektetnek a gyakorlatra, a legtöbb tárgy abból áll, hogy csoportosan kell végrehajtani méréseket, munkákat a laboratóriumban, megadott eszközök segítségével, majd blog vagy jegyzőkönyv formájában beadni. Bár a legtöbb tárgyból vannak vizsgák, számonkérések, de azok könnyűek, egyszerűek, és alacsonyak a ponthatárok, az osztályozás többnyire a csoportmunkák alapján történik.

Laboratórium, ahol mértünk
Fizika gyakorlat


Hallgatók

A hallgatók nagyrészt finnek, de a külföldiekből is akad jó pár. A külföldi hallgatók 60-70 %-a orosz (személyes szemmérték alapján), de sok a litván, vietnami, és előfordul német, francia, spanyol, lengyel, és egyéb ázsiai országból valóak és amerikai. Magyar nem sok van, velem együtt hárman vagyunk, mindhárman Erasmus programmal. A hallgatók többsége úgynevezett "Double degree" programmal vannak kint, ami azt jelenti, hogy egy éven keresztül vannak kint és külön diplomát szereznek az otthon elkezdett mellé. A külföldi hallgatók szokásaik és tulajdonságaik országonként eltérőek, de kedvesek, közvetlenek eddigi tapasztalataim alapján.
A finn hallgatók viszont egy láthatatlan fallal el vannak választva tőlünk, ugyanis nemigen vannak közös óráink velük, és a külföldieknek rendezett programokat sem látogatják, mivel nem azok. A finneket könnyű megismerni a laza öltözködésükről, és természetesen hogy rengeteg a szőke.
A lányok szeretettel festik a hajukat különböző nem hétköznapi színekre, és nagyon gyakori a piercing és a tetoválás köreikben. A fiúk rendszerint sapkát hordanak az épületben, még az órán is, kint a hidegben viszont sapka nélkül mászkálnak. De összességében ők is kedvesek, és ha csak egy kicsit is, de mindenki beszél valamennyit angolul közölük.

Jouni-val, a finn tutorral egy Exchange student party-n


Éttermek

Az iskolához 2 étterem tartozik: Kasarmina és Dexi. Én általában a Kasarmina-t használom, ez olcsóbb, de "menzásabb", habár ennek ellenére az ételek minőségi így is nagyszerű és ízletes. Itt ha nem pakolunk a tálcánkra semmi extrát (például: süti, salátakehely, stb.) akkor 2,6 €-ba (~920 Ft) kerül egy menü, melynek mennyiségét mi határozzuk meg a tányérunk pakolása közben. Választhatunk 5-6 féle saláta, 2-3 féle főétel, illetve víz és tej között, de ezeket kombinálhatjuk is, azaz rakhatunk mindenből egy keveset. A kasszánál sorba állva fel kell mutatni a "student card"-unkat, hogy kedvezményesen ehessünk (2,6 €).
A Dexi már máshogy működik, ott drágábbak az ételek, és ott nem mi pakoljuk meg a tányért, hanem a kasszánál fizetés után kapunk egy csipogót, ami néhány perc múlva megszólal, és akkor vehetjük át az ételünket. Itt az ételek jobban éttermi jellegűek, de ugyanúgy finomak, a megszokott menzás asztalok helyett fotelokban fogyaszthatjuk az ételt.


Kasarmina, a szokásos krumplilabdákkal

Pizza nap a Kasarmina-ban (kedvenc napom)

Kasarmina, krinolin

Kasarmina, pult

Dexi

Dexi, lazacos tészta

Dexi, csirkés tészta
Dexi, tészta

Dexi, csipogó




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése